OK Nackhes historia

Den ca 3 000 år gamla bronsåldersskölden Nackhälleskölden med de 15 stiliserade fåglarna och märken efter invästningen av handtaget blev förebild för klubbmärket när OK Nackhe bildades i februari 1964. Fler bilder hittar du på Historiska Museets hemsida http://mis.historiska.se/mis/sok/fid.asp?fid=96958&g=1.

I samband med OK Nackhes 50-årsjubiléum 2014 sammanställdes en mycket läsvärt historik över klubbens första 50 år, och den finnas att läsa i Varbergs idrottshistoriska förenings årsbok Varbergsidrotten 2014

Filmer som har spelats in under åren 1965 – 1999 skildrar klubbaktiviteter såsom egna arrangemang, träningar och deltagande i tävlingar. Det finns totalt 17 filmer, som visar bl a klubbens första påsktävling år 1966, ungdomsläger i Torpa år 1970, 10milatävlingar, 7-mannakaveln i Ullared år 1974, påsktävlingen vid Öströö år 1977 (2481 startande), DM-budkaveln år 1986, ungdomsserien i Tvååker år 1999. Detta år gjorde klubben även en propagandafilm för orientering innehållande bla intervjuer med ungdomar i klubben. Filmerna finns tillgängliga för visning. De är lagrade på ett USB-minne som förvaras i Nackhestugan tillsammans med en skriftlig filmförteckning och kommentarer till filmerna.


Medlemskap

OK Nackhe har över 200 medlemmar och är verksam i Tvååker, Sibbarp,
Dagsås, Grimeton och Spannarp i Varbergs kommun.

OK Nackhe är medlem i
Svenska Orienteringsförbundet (orientering, MTB-O, PreO, Skid-O)
Svenska Skidförbundet (längdskidor, rullskidor)
Svenska Friidrottsförbundet (långdistanslöpning)
Svenska Mångkampsförbundet (orienteringsskytte)

Orienteringsklubbar i Halland

I Sverige finns ca 700 orienteringsklubbar, och 15 av dem finns i Halland. Klubbarna samarbetar om träningar, tävlingar, ungdomsläger och mycket annat.

Varberg: OK Nackhe, FK Friskus-Varberg, IK Dran (Veddige), OK Löftan (Bua-Frillesås).
Kungsbacka: IF Rigor (Kungsbacka), Fjärås AIK.
Falkenberg: Falkenbergs OK, IK Trenne-Ullared, Åtrans IF, OK Gläntan-Vessigebro. 
Halmstad: Halmstad OK, OK Lindéna (Getinge), Oskarströms OK, Simlångsdalens IF, Halmstad Garnison IF.
Laholm: Laholms IF. 
Hylte: Hylte OK.

Orientering – ”självvald väg i okänd mark”

Vad är orientering?

På 1930-talet skrevs orienteringens motto. Vår sport har genomgått en otrolig utveckling sedan dess, men även om språket är ålderdomligt och högtidligt så håller beskrivningen måttet än idag:

Orientering är självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda, nabba beslut under spännande tävling. 
Orientering bjuder dådfylld kamp mot goda kamrater, ensam strid mot markens hinder, vilsam växlan mot vardagens ävlan.
Orientering skapar ett gladlynt och frimodigt släkte, en härdad stam med längtan till äventyr och dust, kärlek till naturen – källan för livslust och levnadskraft.

Fascinerande. Med hjälp av karta och kompass gäller det att hitta vägen till de punkter som banläggaren har valt ut. Dessa kontrollpunkter är i terrängen markerade en orange-vit nylonskärm och på kartan med en violett cirkel.

Tävla eller ta det lugnt. Löparen springer sin bana på tid. Det gäller alltså att så snabbt som möjligt hitta alla kontroller som ingår i banan. Vinnaren blir den som är bäst på att läsa karta och kompass och att välja den snabbaste vägen och de bästa vägvalen mellan kontrollerna. Naturligtvis går det också bra att ta orienteringsbanan som en trevlig upplevelse, en personlig utmaning att hitta kontrollerna, och strunta i hur lång tid det tar. Fast man ska förstås se till att man håller sig inom tävlingens maxtid.

Vid varje kontroll ska orienteraren stämpla. På tävlingar används ett elektroniskt stämplingssystem. Löparen har en SportIdentbricka på fingret, en liten pinne med ett datachip, och doppar denna i en stämplingsenhet vid kontrollen för att registrera att man har varit där.

Orientering är både en tuff elitidrott och en utmärkt familjeidrott för alla åldrar. Det finns tävlingsbanor för alla, från elitlöpare till nybörjare och motionärer. Åldersklasserna sträcker sig från 10 år och ibland ända upp till 95 år. Vill man inte tävla i sin åldersklass kan man välja en öppen klass med lämplig banlängd och svårighetsgrad. Där är det även tillåtet att springa tillsammans någon annan. Om man inte har föranmält sig till en tävling så kan man nästan alltid direktanmäla sig till en öppen klass. 

Den vanligaste tävlingsformen är individuell långdistans (=normaldistans) i dagsljus. Men det finns flera andra varianter, t.ex. sprintdistans, kortdistans, nattorientering och stafett (budkavle). Förutom Orienteringslöpning (OL) så finns det Skidorientering (SkidO), Mountainbikeorientering (MTB-O), Precisionsorientering (PreO) (även för rullstolsburna) och Orienteringsskytte.

I Sverige arrangeras årligen omkring 650 OL-tävlingar nationellt och på distriktsnivå. OK Nackhe arrangerar en nationell tävling på påskafton varje år, Nackheträffen. Vart fjärde år är vi medarrangör i Hallands 3-dagars som efter O-Ringen är den största flerdagarstävlingen i Sverige. Vi arrangerar även distriktstävlingar och närtävlingar.


Skidor

OK Nackhe är en av Hallands största skidklubbar om man jämför antalet medlemmar som åker Vasaloppet. Vasaloppet är ett bra mål för höstens och vinterns många träningsaktiviteter. Många av klubbens medlemmar har diplom inramade hemma på väggen som bevis att de skidat någon av distanserna i det historiska spåret mellan Sälen och Mora. Förutom det klassiska loppet finns en mängd varianter att välja mellan; Öppet spår, Tjejvasan, Halvvasan, Stafettvasan, m.fl. Dalarna bjuder på en veckolång skidfest med slutpunkten första söndagen i mars.

Att förbereda sig i Halland för ett skidlopp har haft sina problem. Snöbrist, blask eller isiga spår. Med konstsnö i Åkulla har förutsättningarna förbättrats. Konstsnöanläggningen drivs av Åkulla skidallians. OK Nackhe är en av medlemmarna i alliansen. Det krävs en hel del arbete och engagemang för att hålla fina spår i Åkulla.


Långdistanslöpning

Löpträning utgör grunden i klubbens träningsverksamhet. Flera klubbmedlemmar tävlar dessutom i långdistanslöpning och terränglöpning. Under Midsommarhelgen arragerar klubben det klassiska terrängloppet Nackhällerundan.


Så fungerar OK Nackhe

Årsmötet bestämmer inom vilka ramar klubben ska arbeta det kommande året. Dels antas en budget som gäller ekonomin, och dels fastställs en verksamhetsplan. Årsmötet väljer styrelse och kommittéer, samt representanter i de organisationer till vilka klubben är ansluten.

Styrelsen har till uppgift att se till att årsmötets beslut blir verklighet. Styrelsen har det verkställande ansvaret i klubben. Från styrelsen delegeras uppgifterna ut i olika arbetsgrupper.

Orienteringskommittén har ett stort och viktigt uppdrag eftersom orienteringslöpning (OL) är klubbens största verksamhetsområde. Kommittéerna planerar träningar och lägger upp program som ska passa alla medlemmar, nybörjare såväl som elitorienterare. De prioriterar tävlingar som de vill uppmuntra till deltagande i och tar ut stafettlag.

Löpkommittén håller i löpträningen. En av klubbens klassiska träningsrundor är Skärsjön runt. De organiserar Terräng-KM och klubbens tävlande i långdistans- trail- och terränglöpning.

Skidkommittén håller i skidträningar och träningsläger. De organiserar klubbens arrangerande och tävlande i längdskidor och rullskidor.

Anläggningskommittén ansvarar för klubbstugan, motionsslingan och klubbens materiel.  De upprättar jourlista för fikaansvar och veckostädning och ansvarar för uthyrning av stugan. De ansvarar även för försäljning av tränings- och tävlingskläder.

Tävlingskommittén ansvarar för klubbens orienteringskartor och planering av klubbens egna orienteringstävlingar. De ansvarar även för datorer och annan teknisk utveckling i klubben.

Ekonomikommittén ansvarar för klubbens sponsorkontakter, Bingolottoförsäljning, julgransförsäljning och andra ekonomiska aktiviteter.

Informationskommittén ansvarar för information till medlemmarna via klubbens hemsida och medlemsutskick.